Erik Olson, Den borgerliga moralen i skriftestol, 1937, ©Erik Olson/Bildupphovsrätt (2022)

2 min 59 sek

Grodan och hans grannar

”Kvack, kvack! Så låter jag. Jag har gömt mig lite. Kan ni hitta mig? En som heter Erik trodde att han kunde hålla mig instängd genom att låsa hänglåset framför mig, men jag kan ta mig ut. Jag har en nyckel och dessutom kan jag portkoden!”

Grodan bor i ett väldigt annorlunda hus. Det finns många små lägenheter i det och utsidan ser ut som en lite gammeldags jacka. Den håller alla hyresgästerna varma. Grodan bor längst ned. Där finns bara Grodans lägenhet. Hur många lägenheter finns det i våningsplanet ovanpå? Och vilka bor där?

”Jag brukar hälsa på hos dem ibland. Gubben som bor ovanför mig är snäll, men lite förvirrad. Ganska ofta glömmer han att ta på sig skorna när han ska gå ut, så ibland står skorna där, fastän gubben inte är hemma! Den som bor på ena sidan älskar att spela spel, helst Fia eller Yatzy – tycker ni också att det är kul? Jag brukar oftast förlora, men det gör inte så mycket tycker jag. Det är kul när det blir en sexa på tärningen!”

Men lägenheten till höger om den förvirrade gubben brukar Grodan inte gå till så ofta. De som bor där är stökiga av sig och det ligger gammal odiskad disk överallt, till och med utanför dörren ibland. Lite längre upp i huset, i mitten, bor Grodans bästa vän.

”Hon har inga ben, men det behöver hon inte heller, för hon kan flyga. Angela heter hon och hon är jättesnäll och rolig. Hon brukar ta med mig ut på långa flygturer ibland. Då upptäcker vi allt spännande som finns utanför vårt hus. När det börjar närma sig kvällen så ringer en jättestor klocka så flyger vi hem.”

De måste lägga sig i tid varje kväll för Grodan och Angela har en viktig uppgift att sköta varje dag då solen lyser. De måste sköta den flygande trädgården som hör till huset.

Ser ni deras vattenkanna? Och den flygande rosen som de måste vattna.

Det är viktigt för om det inte fanns några blommor på sommaren så skulle de alla bli väldigt ledsna. Särskilt fjärilen som också bor i den här tavlan.

Grodan och hans grannar

00:00:00 / 00:02:59