Erik Sköld, När ljungen blommar, Söndrum, utan år, ©Erik Sköld

Lars Hallberg, Före åska, 2001, ©Lars Hallberg/Bildupphovsrätt (2023)

2 min 34 sek

Halland – Erik Sköld och Lars Hallberg

Halland förknippas ofta med kusten och det öppna havet. Men även om det aldrig är särskilt långt till havet bjuder förstås landskapet på många olika naturtyper. Det böljande landskapet med omväxlande sand- och bergåsar utgör en bra grund för ljunghedar. Visste du att just den halländska ljungen gett inspiration till färgen på Kajsa Willners bord nere i museets café och hörsal?

Erik Sköld har verkligen varit generös med den ljunglila färgen i sin lilla landskapsmålning från kusten vid Söndrum utanför Halmstad. Marken är täckt av ljung och det lila bryts bara av av en sandig stig och några gröna vindpinat låga tallar. Havet är nästan vitt och möter de blånande bergen på andra sidan Laholmsbukten. Himlens ömsom vita, ömsom gråblå moln ger känslan av en lite blåsig dag. Kanske till och med lite åska på ingång?

Halmstadssonen Erik Sköld var konstnär, utbildad vid Valand, men också konservator. Han hade ateljé här i närheten av museet och arbetade bland annat med föremål i samlingen. En nära vän var Erik Salvén, den första chefen för Hallands museum, nuvarande Hallands Konstmuseum. Samma år som museet öppnade, 1933, var de två vännerna med och bildade den löst sammansatta konstnärsgruppen Hallandsringen, inspirerade av och som en reaktion mot Halmstadgruppens dominans. Två andra medlemmar i Hallandsringen var konstnärerna Arvid Carlson och Ansgarius Börjesson.

Lars Hallberg var även han verksam i Halmstad. Hans målning ”Före åska” har liksom Skölds stora fält av lyskraftig färg. Hallbergs landskap är dock mycket mer abstraherat, vilket var typiskt för honom. Hälften av bildytan, den nedre delen av det stående formatet, är rosa. Ovanför horisonten en starkt blå som tonas ut mot ljust blågrå uppåt i en form som kan kännas lite som en tornado. Den ringas in av dovt lila och på båda sidor en svart form, kanske bergknallar, kanske lummiga träd. Målningen har starka kontraster och känslan av åska finns där utan några typiska symboler som blixtar eller upptornande moln.

Halland – Erik Sköld och Lars Hallberg

00:00:00 / 00:02:34