Målning på väggskåp, troligen från sent 1700-tal. Målningen i blått och vitt vill efterlikna porslin från samma tid.

Skäkteträ, 1850. Skäkteträ eller skäktkniv användes för skäktning av lin. De var ofta vackert målade och vanliga som friargåva.

1 min 56 sek

En kärlekssaga

Vad är det där för några? Vad håller de på med?

”Det är jag, Daniel, när jag var ung. Hon hette Inga och bodde på gården bredvid. Jag tyckte att hon var det finaste som fanns. När jag höll i hennes hand fick jag fjärilar i magen, hörde fåglar sjunga och kunde inte stå still.”

Var hon kär i dig också?

”Jag trodde ju det. Men man kan se på bilden att hon nästan drar sig undan. I alla fall gick jag hem till min snickarbod och började tälja på en jättefin present, ett skäkteträ. Det skulle hon kunna använda vid skörden ute på åkrarna. Jag målade det så noggrant och fint som jag bara kunde och satte dit de första bokstäverna i våra namn och ett hjärta däremellan. Inga älskar Daniel. Sen gick jag bort till hennes gård. Ganska nervös var jag.

Hur gick det?

”Det gick inte bra. Hon sa att hon var kär i en annan och jag blev så ledsen och arg att jag tog kniven och skar bort bokstaven I för hennes namn och hjärtat. Men sen en dag när jag var ute på åkern fick jag se en ännu finare flicka. Det visade sig vara hennes syster och hon tyckte om mig. Så nu är vi gifta!”

En kärlekssaga

00:00:00 / 00:01:56